Ιστορικό Κέντρο
την άποψη του νότιου προσανατολισμού και του σχήματός
του, υπήρξε ρυθμιστικό στοιχείο της ζωής του νησιού τόσο
κατά τα παλιότερα όσο και κατά τα νεότερα χρόνια.
Είναι σχετικά νέος οικισμός, χτισμένος το 1829-1830 στη θέση
της αρχαίας πόλης του 800 π.Χ., πάνω σε δύο λόφους που
κείτονται στην άκρη της θάλασσας. Βομβαρδίστηκε τελείως
από τους Γερμανούς στο τέλος του Β› Παγκοσμίου πολέμου
και αναδομήθηκε βιαστικά, αλλά με το δικό της χαρακτήρα,
το δικό της χρώμα και τη μοναδική της ζωντάνια.
Η σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, η οποία σήμερα ολοένα και
χάνεται, δεν έχει απόλυτα νησιώτικο χαρακτήρα: δημιουργεί
μια σύνθετη εικόνα νησιώτικου και Πηλιορείτικου χωριού, με
νεοκλασσικά στοιχεία. Σε όλες τις Βόρειες Σποράδες γενικά,
η αρχιτεκτονική είναι απλή και χρηστική και δεν έχει καμία
σχέση με την κυκλαδίτικη. Βέβαια όλα αυτά τα στοιχεία
φιλτράρονται μέσα από την ιδιοσυγκρασία, την προτίμηση
και τις ανάγκες των κατοίκων.
Τα σπίτια είναι ως επί το πλείστον μικρά, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, διώροφα και πέτρινα και δύο ειδών: τα αγροτικά και τα αρχοντικά. Τα απομείναντα αυθεντικά Σκιαθίτικα σπίτια είναι λίγα, αλλά τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως κεραμοσκεπές και ανθισμένα μπαλκόνια, υπάρχουν και στα νεότερα.
Στη σύγχρονη Σκιάθο, οι στενοί δρόμοι, οι περισσότεροι χαραγμένοι τυχαία, είναι φτιαγμένοι από πέτρινες πλάκες. Στο κέντρο των δρόμων, τοποθετούνται κατακόρυφα μέσα στη γη σε σχήμα ψαροκόκκαλου πλάκες που διευκολύνουν την απομάκρυνση των νερών της βροχής και κάνουν πιο στέρεη την κατασκευή τους. Μικρές πλατείες σχηματίζονται σε διάφορα εσωτερικά σημεία της πόλης, είτε τυχαία, είτε για να τονιστεί κάτι (π.χ. εκκλησίες, βρύσες κ.λ.π.). Διασκορπισμένα σε όλο το νησί συναντάμε και τα καντηλάκια, μικρά προσκυνητάρια στην άκρη του δρόμου. Σε πολύ όμορφα τοπία, σε διάφορες τοποθεσίες, συναντάμε και σήμερα τις παραδοσιακές πηγές με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό.
Δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότερο δείγμα αρχιτεκτονικής από την περιοχή Πλάκες. Επίσκεψη στη Σκιάθο δεν νοείται χωρίς μια βόλτα στην κουκλίστικη αυτή συνοικία, την καρδιά της Παλιάς Πόλης του νησιού. Από τον Άι-Γιαννάκη έως τα σκαλιά για τις κυριολεκτικές «πλάκες» μες στη θάλασσα, θα χαθείτε σε αυτή την πανέμορφη ζωγραφιστή γειτονία στο νοτιοδυτικό άκρο του παλιού λιμανιού, με τα γραφικά πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια και τα υπέροχα δαιδαλώδη σοκάκια καθώς και τα γραφικά λιθόστρωτα, κηρυγμένα διατηρητέα. Πίσω από τις στέγες, τα μπλε παράθυρα και ανάμεσα στους ολάνθιστους κήπους το μάτι κλέβει λίγο από το λαχταριστό γαλάζιο του Αιγαίου. Αξίζει να εξερευνήσετε τις Πλάκες και να ταξιδέψετε νοητά στην νοσταλγική εποχή που αναδύεται από την αύρα τους.
Δεύτερη βόλτα που δεν πρέπει να χάσετε στην πόλη της Σκιάθου είναι στον λόφο, σημείο αναφοράς, πάνω στον οποίο δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αη Νικόλα, προστάτη των ναυτικών, που φτιάχτηκε το 1931. Από το προαύλιο του ναού, θα απολαύσετε την πανοραμική θέα στην πόλη, το λιμάνι και τη θάλασσα αλλά και το πανύψηλο ρολόι, από τα πρώτα πράγματα που τραβούν την προσοχή του επισκέπτη στο λιμάνι.