Καταδύσεις

Καταδύσεις

Η εκδρομή με ιστιοπλοϊκό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία διακοπών και έναν ιδανικό τρόπο για να γνωρίσετε πανέμορφες αμμουδιές και δυσπρόσιτους, απομονωμένους κόλπους, αλλά και για να απολαύσετε εξαιρετικές στιγμές χαλάρωσης.

Ιστορίες του Βυθού

Οι καταδύσεις στα καταγάλανα νερά της Σκιάθου είναι μια
μοναδική εμπειρία ζωής, αφού θα έχετε τη δυνατότητα να
καταδυθείτε από έμπειρους οδηγούς σε υφάλους, ναυάγια,
σπηλιές και άλλα αξιοθέατα του μαγευτικού θαλάσσιου
βυθού της Μεσογείου.

Τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, η καλή θερμοκρασία του
νερού το καλοκαίρι (26-20 °C), η υψηλή ορατότητα (το φως
που έρχεται από την επιφάνεια δημιουργεί πολύ όμορφες
αντανακλάσεις και θα σας βοηθήσει να βλέπετε ακόμη και
χωρίς τη χρήση φακών) και οι πολύ καλά οργανωμένες
σχολές καταδύσεων του νησιού μπορούν να σας προσφέρουν
μια αξέχαστη εμπειρία.

Οι καταδύσεις προσφέρονται για όλους: τα μικρά παιδιά
με μάσκα μπορούν να παρατηρήσουν τη ζωή του βυθού
σε μικρό βάθος, οι αρχάριοι θα κάνουν snorkeling, ενώ οι
πιστοποιημένοι και έμπειροι δύτες μπορούν να επισκεφτούν
υφάλους, ναυάγια, να κάνουν ελεύθερη κατάδυση σε
νερά βάθους μέχρι και δέκα μέτρα ή να κάνουν ακόμη και
νυχτερινή κατάδυση.

Αν θέλετε μια όμορφη και ασφαλή εμπειρία, θα απευθυνθείτε
σε ένα πιστοποιημένο καταδυτικό κέντρο, το οποίο θα σας
παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα σας μεταφέρει
στα κατάλληλα σημεία καταδύσεων. Ακόμη κι αν δεν έχετε
καμία προηγούμενη εμπειρία, υπάρχουν οι καταδύσεις για
αρχάριους που ξεκινούν με τα απαραίτητα μαθήματα τεχνικής
και ασφάλειας και συνεχίζουν με καταδύσεις σε πιο ρηχά
νερά, πάντα με τη συνοδεία και την επίβλεψη ενός έμπειρου
δασκάλου.

Ο γνωστός φωτογράφος Francesco Pacienza, με τη βοήθεια
του δύτη Παναγιώτη Διολέττα, μας έχει χαρίσει πολλές
εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς από το τεράστιο λιβάδι της
Ποσειδωνίας, τα βράχια από μπεντονίτη που καλύπτονται
παντού από ζωντανά χρώματα αφρωδών σφουγγαριών,
μοναδικές αποικίες από εντυπωσιακά κοράλλια (κόκκινα,
χρυσοκίτρινα και σπάνια μαύρα) και πλήθος πολύχρωμων
ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών. Υπάρχουν εξάλλου
περισσότερα από 300 είδη ψαριών και μικροσκοπικών
θαλάσσιων οργανισμών στα νησιά του αρχιπελάγους
των Σποράδων.
Τα φύλλα της Ποσειδωνίας έχουν έντονο πράσινο χρώμα και μπορούν να φθάσουν σε μήκος έως ένα μέτρο, ενώ τα φυτά αυτά απαντώνται σε αμμώδεις βυθούς, σε βάθη από 1 έως 60 μέτρα. Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες της Ποσειδωνίας είναι πολλές, ξεκινώντας από τη συγκράτηση της άμμου, μέσα από το βαθύ ριζικό σύστημα που αποτρέπει τη διάβρωση των ακτών. Επίσης, σπάει την κίνηση των κυμάτων, που διαφορετικά θα έφθαναν στην ακτή µε μεγαλύτερη δύναμη, ενώ το πυκνό φύλλωμα των λιβαδιών (λειμώνων) προσφέρει τροφή, καταφύγιο και θέσεις για εναπόθεση αυγών σε πολλούς ζωικούς οργανισμούς, όπως σφουγγάρια, σκουλήκια, αχιβάδες, καβούρια, γαρίδες, καραβίδες, χταπόδια, σουπιές, χελώνες, αχινούς και ψάρια, ενώ αρκετά φύκη χρησιμοποιούν τα μεγάλης επιφάνειας φύλλα της για να προσκολληθούν.

Στους θαλάσσιους λειμώνες της Ποσειδωνίας υπολογίζεται ότι ζουν περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 400 είδη χλωρίδας. Το σπουδαίο αυτό φυτό παράγει επίσης και το συνολικό οξυγόνο που υπάρχει στη θάλασσα, χωρίς το οποίο κανένας οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει.

Τα πολλά λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι ευρέως διαδεδομένα και στα νησιά των Σποράδων και οι λάτρεις των σκαφών θα πρέπει να προσέχουν όταν ρίχνουν την άγκυρά τους και όταν φεύγουν αν βρίσκονται κοντά σε ένα λιβάδι Ποσειδωνίας. Το σκίσιμο ή το τέντωμα μερικών εκατοστών της Ποσειδωνίας σταματά την καλλιέργεια και οι γύρω περιοχές θα πεθάνουν αν υποβληθούν σε ένα τέτοιο στρες.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των καταδύσεων έχει το νησί Τσουγκριάκι. Αυτό το σημείο, από βάθος 20 μέτρων, χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία ψαριών και πολλών μικροσκοπικών οργανισμών. Θα δείτε επίσης πανέμορφα χρυσοκίτρινα κοράλλια και τα υπέροχα χρώματα του Peltodoris atromaculata, που είναι ένα είδος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, ένα μαλάκιο κοινώς γνωστό ως «θαλάσσιος ίππος».

Τα μαύρα σφουγγάρια Sacotragus foetidus, που απλώνονται σαν χαλί σχεδόν πάνω σε όλα τα βράχια, είναι τα αγαπημένα σφουγγάρια των γυμνοβραγχίων (μια ομάδα μαλακών, θαλάσσιων γαστερόποδων μαλακίων που ρίχνουν τα κελύφη τους μετά το στάδιο των προνυμφών τους, γνωστά για τα εξαιρετικά χρώματα και τις εντυπωσιακές μορφές τους). Τα γυμνοβράγχια Trapania lineata και Trapania maculata τρέφονται με αυτά τα μαύρα σφουγγάρια, ενώ τα προτιμούν για να τοποθετούν εδώ τα αυγά τους.

Εξαιρετικό είναι και το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού, και αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης, αφού πρόκειται για το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο. Οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 μέχρι τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.