• + 30 24273 50100
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Previous Next

Σκιαθίτικος Χορός

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

xorosΑπό το μεγάλο πλήθος των λαϊκών τραγουδιών της Σκιάθου, τα περισσότερα είναι αφηγηματικά. Η αρχή αυτών των τραγουδιών, ανάγεται στα χρόνια του Μεσαίωνα. Το χαρακτηριστικότερο από αυτά είναι η Καμάρα.
Το τραγούδι αυτό τραγουδιέται σε ειδικό Σκιαθίτικο χορό, που έχει και αυτός το όνομα Καμάρα. Τα παλαιότερα χρόνια αυτός ήταν ο προσφιλέστερος χορός για τις γυναίκες, οι οποίες τον χόρευαν με την πιο επίσημη φορεσιά τους και με μεγάλη χάρη ύστερα από τη Δεύτερη Ανάσταση και στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Among the vast majority of the folk songs of Skiathos, most are narrative. The beginning of these songs refers to the Middle Ages. The most characteristic of these is "Kamara".
This song is sung in a specific Skiathan dance which is also called "Kamara". In the past, this dance was the most popular and beloved dance among women, who danced it wearing their most formal dress and with much grace after the Second Resuyyection and on the feast of Agios Georgios.

Ο χορός γινόταν επάνω στην ταράτσα του Κάστρου, τότε που οι Σκιαθίτες κατοικούσαν εκεί. Όταν πια κατέβηκαν και έχτισαν τη νέα πόλη, χόρευαν την καμάρα στα αλώνια και αργότερα στην Αγία Τριάδα. Όπως γράφει ο παπά-Γιώργης ο Ρήγας: "Κάθε στίχος του τραγουδιού τραγουδιέται με την ίδια μελωδία με τις ίδιες επαναλήψεις και με τσάκισμα. Για τσάκισμα χρησιμοποιούν δίστιχα επαινετικά της αγάπης, ομοιόμετρα με το τονισμένο".


© 2016 Municipality of Skiathos