• + 30 24273 50100
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Previous Next

Παναγία Κεχριά

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Μονή Παναγία Κεχριά είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, (ΦΕΚ 644Β΄/2-10-1965). Η κακή κατάσταση διατήρησης του καθολικού, που αντιμετωπίζει σοβαρά και πιεστικά προβλήματα και η κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών, στάθηκαν αφορμή να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος με την άδεια του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού πατέρα Ιωσήφ.

Το μόνο οικοδόμημα της Μονής, που δεν καταστράφηκε και διατήρησε την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μικρών μονόχωρων  τρουλαίων ναών με πλευρικές κόγχες.
Oπως αναφέρει στη γλαφυρή περιγραφή του ο Αλέξανρος Παπαδιαμάντης, στο ποίημά του “Στην Παναγία την Κεχριά”.    “Όλος ὁ ἥλιος λάμπει στὸ θόλο τοῦ ὡραίου ναοῦ σου...”,

 kechria3  kechria1  kechria2

 Το καθολικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας που ιστορήθηκε κατά τον 18ο αιώνα, οι τοιχογραφίες χαρακτηρίζονται από εικονογραφική πληρότητα, μνημειακότητα και καλλιτεχνική ποιότητα, ανάμεσα στις τοιχογραφίες ξεχωρίζει η Πλατυτέρα, με το υποβλητικό της βλέμμα και τη δυτικότροπη τεχνοτροπία, ενώ χαρακτηριστική είναι αυτή που απεικονίζει τον ιερομόναχο Γρηγόριο Άννη να προσφέρει εκκλησία, προφανώς το καθολικό της Παναγίας της Κεχριάς, αφού υπήρξε ηγούμενος της Μονής στα μέσα του 18ου αιώνα.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αι, κατασκευασμένο σύμφωνα με την τριμερή καθ’ύψος διάρθρωση των μεταβυζαντινών τέμπλων με έξεργο ξυλόγλυπτο διάκοσμο.

Μεγάλης σπουδαιότητας είναι οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες μαζί με το βυμόθυρο του τέμπλου, φυλάσσονται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, ανάμεσά του ξεχωρίζει η εικόνα “Ρόδον το Αμάραντο”,  εικόνα απεικονίζει τη Υπεραγία Θεοτόκο  βρεφοκρατούσα, με κεντρικό σύμβολο της το Ρόδο.


© 2016 Municipality of Skiathos