• + 30 24273 50100
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φορεσιές

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Paradosiaki foresiaΠριν 120 χρόνια στη Σκιάθο, άντρες και γυναίκες, φορούσαν τη Σκιαθίτικη ενδυμασία.
Οι άντρες φορούσαν βράκες και μακρύ φέσι με μακριά φούντα. Η ενδυμασία τους ήταν όμοια με την ενδυμασία των Υδραίων. Λίγα όμως χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, άρχισαν οι άνδρες να αντικαθιστούν τις βράκες τους με παντελόνια και σακάκια. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα η αντικατάσταση της ανδρικής σκιαθίτικης ενδυμασίας γενικεύτηκε και έχουν περάσει περίπου εβδομήντα χρόνια από τότε που πέθανε και ο τελευταίος Σκιαθίτης βρακάς. Για αυτό το λόγο σήμερα δε μπορεί ούτε καν να περιγραφεί η σκιαθίτικη ανδρική ενδυμασία, ούτε να γίνει πλέον κανένας λόγος για αυτήν.

Οι γυναίκες όμως, ίσως γιατί ήταν λίγο περισσότερο συντηρητικές από τους άντρες, ίσως επειδή τα φορέματά τους ήταν ωραιότερα και πολυτιμότερα από τα ανδρικά, ίσως και επειδή τα παλαιότερα χρόνια έλειπαν οι μοδίστρες, διατήρησαν τη σκιαθίτικη ενδυμασία, σε μερικές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Βέβαια, αυτές οι οποίες φορούν τώρα πια σκιαθίτικη φορεσιά είναι μεγάλες σε ηλικία γυναίκες.
Ακόμα και αυτές δεν ασχολούνται σήμερα με το να φτιάξουν τις φορεσιές, αλλά χρησιμοποιούν τις ήδη έτοιμες.

Τα μέρη της σκιαθίτικης γυναικείας φορεσιάς είναι:

1. Υποκάμισο: το σπουδαιότερο και απαραίτητο μέρος της γυναικείας φορεσιάς. Είναι μακρύ, φτάνει κάτω από τα γόνατα και το χαρακτηριστικό του είναι τα φαρδιά μανίκια.
2. Φανέλα: είναι σταυρωτή εμπρός και κουμπώνει με δύο μικρά κουμπιά, ραμένα στο λαιμό της φανέλας. Συνήθως είναι μάλλινες ή βαμβακερές και έχουν λευκό χρώμα. Μόνο οι ηλικιωμένες και όσες έχουν πένθος φορούσαν μαύρες φανέλες.

3. Κάλτσες: πλέκονταν από βαμβακερό ή μάλλινο νήμα και έφταναν μέχρι το γόνατο. Οι μάλλινες κάλτσες ονομάζονταν τσουράπια. Ήταν πάντα λευκές, εκτός από αυτές που φορούσαν οι πολύ ηλικιωμένες γυναίκες ή όσες είχαν πένθος, που ήταν μαύρου χρώματος.

 

 


© 2016 Municipality of Skiathos